Faktor Fall

Faktorisering og tidspress

De fleste kan gangetabellen - men hvor mange kan gangetabellen baklengs? Faktorisering skiller seg fra multiplikasjon i at det ikke er noe mønster man kan pugge. Det finnes metoder som hjelper: Alle partall er delelige på 2. Alle tall som slutter på 0 eller 5 er delelige på 5. Alle tall med tverrsum lik 3, er delelige på 3. Tall som består av to like sifre (f.eks 55, 77, 33) er delelige på 11. Men det finnes ikke noe entydig mønster man kan pugge. Den eneste metoden er å drille faktorisering til man instinktivt ser komponentene av et tall for seg.

Det er flere 'kontroller' til dette spillet: Man kan trykke en gang med musen på den bøtta (kolonnen) der man ønsker å posisjonere 'kranen'. Og så kan man trykke en gang til for å fylle bøtta med en faktor. Men de som er vant til spill, ønsker gjerne å bruke tastaturet. I Faktor Fall kan man styre kranen med piltastene og fylle vann i bøtta med mellomrom-tasten.

På de laveste nivåene har man god tid, og man rekker å ta feil flere ganger (selv om det sletter de svarene som er oppnådd). På det høyeste nivået skal man ikke gjøre feil mange ganger før tiden løper ut! Tips: Prøv å fylle en faktor i hver bøtte til å begynne med. Når man har oppnådd en hel rekke, forsvinner den, og man får bedre tid.