Planetarion

Tyngdekraft og planeters baner

Newton sin største bragd var ikke å oppdage nye formler, selv om det var han som 'oppdaget' tyngdekraften. Newton sin største bragd var å finne opp et matematisk språk som gjorde at andre kunne forstå det han så for sitt indre øye.

I denne modellen kan man styre retningen og utgangshastigheten til en komet. Men når man trykker på start, sendes det ut mange kometer, alle med litt forskjellig posisjon. Dette er for å vise hvordan selv meget små endringer kan føre til en helt annen bane gjennom systemet.

Det er selvfølgelig ikke noen 'vegg' like utenfor solsystemet, som kometer spretter mot, men simuleringen ville ikke bli spesielt interessant hvis planetene fikk forsvinne ut av skjermen. Størrelsen på objektene er heller ikke til å stole på. Egentlig er det ikke mulig å tegne en sol og en komet i samme bilde - solen er så mye større at kometen ikke engang er synlig som en prikk på et så lite område.

I denne simuleringen er det er mange beregninger for hvert bilde som tegnes. Den egner seg derfor ikke videre til datamaskiner som går langsomt.