Ørkenhagen

Når planter vokser, så følger de gjerne et enkelt prinsipp som gjentas om og om igjen.

Når vi mennesker vokser, så vokser vi litt over alt, litt større mage, bredere skuldre, litt mer hår her og der. Men i grunnen endrer vi oss ikke dramatisk fra formen til et lite spedbarn. Vi har hele tiden ett hode, to bein og to armer.

Men planter endrer seg hele tiden. De får nye greiner, nye blader, nye blomster. Hvis vi vil bruke matematikk til å beskrive denne prosessen, kan vi forenkle plantens vekst til en todelt modell som vi kan kalle 'vekst fra et senter':

  • 1) Planten lager en ny 'ting' (en grein, et blad, et frø) inne ved stengelen.
  • 2) Planten roterer denne 'tingen' en gitt vinkel bort fra forrige 'ting' og skyver den ut fra stengelen

Når planten sender grener og blader i forskjellige retninger, så prøver den å gi hvert blad både nok plass og tilgang til sollys og regn. Det viser seg at det finnes en bestemt vinkel som er spesielt godt egnet til å fordele plass og sollys likt mellom alle bladene.

Når vi mennesker bygger hus og møbler og andre ting, tenker vi gjerne i firkanter og rette vinkler. Men våre rette vinkler passer dårlig for en plante. I den interaktive modellen ser vi hvorfor: Alle de nye bladene legger seg rett over de forrige og 'stjeler' sollys fra dem. Den vinkelen som plassere bladene mest effektivt ut fra et senter, er ca. 222.5. (Dette kalles den gylne vinkel.) Denne vinkelen gir også mest 'livaktige' planter i den stiliserte modellen vår.

Dette er en simulering som benytter seg av mye animasjon. Den egner seg derfor ikke til langsomme datamaskiner.