LulunaAlkamar

Hau og Lulunas reise

Svarthavet

Rokkene gled forsiktig fremover, mot en liten flåte av drivved. Rhiano og Hau sto på baugspydet og kikket ned. Flåten lignet mest to skjellgrodde tømmerstokker bundet sammen av sjøgress. I saltvannet lå en blek pike med lukkede øyne og fingrene filtret inn i tangklaser.


Havnebyen

Ved havnen var det så trangt at sjøfolkene la ned mastene og heiste skipene opp i pakkhusene. Over kaiene hang lukten av tørket tang, tjærebredde påler og fersk fiskemat. Måker skrek fra mastetopper, tauverk gnisset i taljer, planker knirket under lærsåler.


Bazaarene

Utenfor vestporten spenner kjøpmenn opp teltboder og falbyr alt fra gull og edelstener til parfymer, pepper og kister av sandeltre.

Selv om Lankendem ikke var spesielt høy, var han desto bredere, og trengte all plass han kunne få.

"Kom hit, unge dame, her kan du kjøpe de nydeligste farger laget av blomsterstøv fra Ørkenhagen. Eller trenger du et skrin av ekte sandeltre du kan ha silketørklær i?"


Gamlebyen

Bak bymurene ligger det gamle Babilani med frodige bakgårder, overbygde smug, brønner og kanaler. Her reiste steinkjempene et system av fontener, sluser og vannheiser som fremdeles blir drevet av enorme skovlhjul.

Floden som en gang fosset ned fra fjellene, rant mest som en liten elv gjennom kanalene i Babilani. Elven kunne ikke lenger drive alle skovlhjulene, pumpene og fontenene som hadde gjort Babilani til den vakreste og grønneste by mennesker hadde sett.


Nardakenes Speilsal

Nardakene, er små alveaktige skikkelsene som yngler i biblioteket i Babilani. De kan bli mange hundre år gamle og strekker seg bare et par trappetrinn i høyden. Deres sosiale orden er bygget opp rundt tall, og de øverste ti tall har hvert sitt speil i speilsalen.


Biblioteket

Over Gamlebyen ruver et høyt, spiralformet tårn. Syv platåer over jorden, syv platåer under jorden, med hager hengende nedover de øverste etasjene, en bygning som rommer all verdens språk og all verdens kunnskap, slik er biblioteket i Babilani.

På innsiden av tårnet, i det øverste kammer, kan du se alt Babilani var, alt Babilani er og alt Babilani blir. Øverst i tårnet sitter Logaritmo, en mager, hvithåret mann, bøyd over en tykk bok med permer av skinn. Hele tiden skotter han ut gjennom gluggene.


Ørkenhagen

Ørkenhagen kalte de borgen til Delia. Alene levde hun med sine tjenestepiker, bak høye murer, i et tårn hvor tepper dekket alle veggene. Hele dagen vevet hun vakre mønstre. Verden så hun bare gjennom vinduet. Siden har hun levd i skyggenes verden som dronningen av Ørkenhagen.


Vindenes hule

Oppe i fjellene har smeltevannet vasket ut et sett av huler og grotter. Når vinden blåser ned gjennom grottene skriker dem som tusen gale katter.

Gullet glimret i elvebunnen. Hau bøyde seg og grep en neve. For første gang holdt Hau rikdommer i sine hender. "Gull!" skrek han og fylte lærposen. Luluna så inn i skogen. Vinden hylte som tusen gale katter. "Vi må dra herfra," sa Luluna.


Kjempenes fjell

I Djonerai, kjempenes fjell, bor store, sterke kjemper som har reist mesteparten av konstruksjonene i Babilani. Steinkjemper kalte folk dem, ikke fordi de var laget av stein, men fordi ingen andre kunne reise slike mektige byggverk.


Alkamar

Helt nord i Babilani ligger en fiskerlandsby, Alkamar. Står man på en fjelltopp og ser ned på landsbyen, ser man at landsbyen ligger i bunnen av en fjord formet som en månesigd.

Hau viste ikke riktig om Luluna ville få svar på hvor hun kom fra. De hadde reist ut sammen. Hau håpet av hele sitt hjerte at de også ville reise sammen hjem.


Dragesletta

Utenfor østporten til Babilani ligger Dragesletta. Der ute ligger dragen Norka, som kom flyvende ned fra himmelen for mange år siden. Det heter seg at dragen spør deg tre spørsmål. Kan du ikke svare, blåser den pest og pine i ansiktet ditt, og da blir du febersyk og forvirret og glemmer hvem du er og hvor du kommer fra. Men det sies også, at den som klarer og løse dragens tre gåter, skal bli den nye fyrste av Babilani.


Kunnskapens Grotte

Det sies at det finnes en verden under biblioteket i Babilani. Slik tårnet reiser seg over marken i syv avsatser, skal det også finnes syv etasjer under jorden. Men inngangen til kunnskapens grotte er det enda ingen som har funnet.